fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
26 27 28 29 1
Měsíční plán akcí: březen 2024
2 3
4 5 6 7
Co očekávat od olympiády z angličtiny?
8 9 10
11 12 13 14 15
Soutěž Lidice pro 21. století
16 17
18 19 20 21 22
Matematický klokan
23 24
25 26 27 28 29 30 31
Drobečková navigace

Úvod > O škole > Aktuality > Čtvrtlístek

Čtvrtlístek



Datum konání:
14.3.2016

plakat.jpgV pondělí 14.3.2016 se zúčastní Viktorie Mandovcová a Amálie Hemmerová oblastního kola soutěže Čtvrtlístek v Českých Budějovicích. 

Soutěžní přehlídka mladých recitátorů je určena pro studenty středních škol a gymnázií. Studenti, kteří se přihlásí ze svých tříd, mohou být vybráni jako reprezentanti svých škol do kol regionálních. Nejlepší účastníci jsou na základě posouzení odborné poroty vybráni do celorepublikového kola, které se uskuteční v dubnu v Děčíně. Každý rok s tak díky této soutěži objevují noví mladí a talentovaní protagonisté poezie, prózy či dramatických textů.

Uctění památky zesnulého herce je předmětem činnosti zapsaného spolku Čtvrtlístek.

Memoriál Rosti Čtvrtlíka vstoupil na podzim 2015 do svého 5. ročníku. 9. 11. 2015 by tento herec, dabér a olomoucký rodák oslavil 52. narozeniny.

Studenti mohou soutěžit ve dvou kategoriích:

A: Poezie/próza                          B: Dramatizace divadelních textů

Rostislav Čtvrtlík

Rostislav Čtvrtlík.

Navždy se zapsal do paměti televizních diváků svým hlasem. Ten je v jeho podání postavy Chandlera ze seriálu Přátelé nezapomenutelný.

Rostislav Čtvrtlík se narodil v Olomouci 9. listopadu 1963, vystudoval Střední průmyslovou školu stavební v Lipníku nad Bečvou a herectví na pražské DAMU. První angažmá získal v tehdejším brněnském Státním divadle. V roce 1992 odešel do Divadla pod Palmovkou, kde jako jeden z předních herců mladší generace vytvářel, společně s ředitelem a uměleckým šéfem Petrem Kracíkem, novou éru divadla.

Rostislav Čtvrtlík žil s divadlem, pro divadlo a v divadle. I přes svoji těžkou a několik let trvající nemoc stále zkoušel a hrál. Nejslavnější divadelní rolí Rostislava Čtvrtlíka byla postava Lennieho v inscenaci hry Johna Steinbecka O myších a lidech, která byla reprízována sedmnáct let, dosáhla neuvěřitelných tří set repríz.

Poslední rolí, kterou Rostislav Čtvrtlík na jevišti Divadla pod Palmovkou ztvárnil, byla role dr. Chapmana v Cooneyho Nájemnících pana Swana. Právě v této inscenaci vystoupil na jevišti Divadla pod Palmovkou 17. června roku 2010 naposledy. Zemřel po dlouhém dvanáctiletém boji s rakovinou 6. března 2011. Uctění památky zesnulého herce je předmětem činnosti spolku Čtvrtlístek, který každoročně pořádá recitační soutěž.

Koláž z regionálního kola v Českých BudějovicíchTisková zpráva a výsledkyJedna z účastnic nám napsala své postřehy o soutěži

V pondělí 14.3.2016 proběhl V. ročník regionálního kola soutěže Čtvrtlístek. Letos se soutěž konala v Českých Budějovicích a to v malém studentském divadle SUD. Předvést své výkony nakonec přijelo v naší kategorii 7 soutěžících, z toho dvě studentky z naší školy, Viktorie Mandovcová a Amálie Hemmerová. V porotě usedli i herečtí kolegové pana Čtvrtlíka a členové divadla pod Palmovkou- René Přibil a Lenka Krčková.

Začátek soutěže patřil panu Rostislavu Čtvrtlíkovi a uctění jeho památky, což je předmětem činnosti spolku Čtvrtlístek. Během ukázek z jeho nejslavnější divadelní role ze hry O myších a lidech z nás opadla veškerá nervozita. Dále přišli na řadu recitátoři, kteří před porotou přednesli své pečlivě připravené texty. Atmosféra divadla byla příjemná a my jsme si takto strávené odpoledne opravdu užili. Jakmile byly vyhlášeny výsledky, předány diplomy a sladké ceny, každý z nás si ještě od členů poroty vyslechl rady do dalších kol, které nás měli poučit, ale zároveň i motivovat do příštích soutěží.

Naše účast byla nakonec úspěšná. Viktorie Mandovcová z 2. A se v kategorii A umístila na 3. místě, ale bohužel do celorepublikového kola, které se bude konat v Děčíně, nepostupuje.