fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
26 27 28 29 1
Měsíční plán akcí: březen 2024
2 3
4 5 6 7
Co očekávat od olympiády z angličtiny?
8 9 10
11 12 13 14 15
Soutěž Lidice pro 21. století
16 17
18 19 20 21 22
Matematický klokan
23 24
25 26 27 28 29 30 31
Drobečková navigace

Úvod > O škole > Aktuality > Karel IV. - Cesta na císařský trůn

Karel IV. - Cesta na císařský trůn



Titulní list

Naše učitelka českého jazyka a literatury i dějepisu Mgr. Michaela Trnková vydává ve spolupráci s výtvarnicí paní Hanou Jinderlovou velmi zajímavou publikaci Karel IV. - Cesta na císařský trůn, ve které netradiční formou komiksu přibližuje čtenářům mládí tohoto významného panovníka.

Nakladatelství Kopp, které tento komiks připravilo k tisku, na svém webu uvádí (cituji):

Vážení a milí čtenáři, do konce března 2016 pro vás vydáme unikátní komiks, jehož záměrem je pomoci žákům, studentům i dospělákům proniknout „stravitelným“ způsobem do tajů české historie. Podniknete v něm dobrodružnou výpravu za odhalením zajímavých epizod z dětství a mládí českého krále a římského císaře Karla IV. (1316–1378). Během ní zjistíte, co si musel ještě jako malý Vašík vytrpět, jaké problémy řešil v teenagerovském věku a že byl pěkné kvítko, neboť si během dohledu nad svěřeným územím v Itálii stíhal užívat všech rozkoší života. Společně s mladým Karlem budete řešit i manželské peripetie jeho bratra Jana Jindřicha a spory s otcem. Podstoupíte také cestu plnou intrik, na jejímž konci si Karel posadí na hlavu korunu krále Svaté říše římské. Pak už jen postačí přežít krvavou bitvu u Kresčaku, aby k té římské připojil i korunu českou. Takže vzhůru do 1. poloviny 14. století za naším Otcem vlasti.


Autor: Hana Jinderlová, Michaela Trnková
Vydání: 1.
Počet stran: 64
Formát: A4
Vazba: brožovaná

ISBN: 978-80-7232-479-8


Knihu v ceně 199 Kč si můžete objednat v internetovém obchodě na adrese www.kopp.cz.


Abych vám, čtenářům našeho webu, trochu přiblížil okolnosti vzniku této pozoruhodné publikace, obrátil jsem na svoji kolegyni Mgr. Michaelu Trnkovou, autorku textové části, s následujícím "minirozhovorem":

J.Š.: Michaelo, co tě přivedlo k zájmu o dějiny?
M.T.: Zájem o historii se ve mě probudil již na základní škole. Podrobnosti si bohužel nepamatuji, přece jen už to nějaký ten pátek je :-). Vím však, že k tomu velmi přispěla moje učitelka dějepisu paní magistra Bronislava Šafránková, která uměla o dějinách velmi poutavě vyprávět. Vždycky jsem si myslela, že každý by se měl o dějiny zajímat, protože jsme lidé a jsou to naše dějiny a měli bychom vědět, jakým způsobem jsme se dopracovali až do současnosti. A hlavně, ne vždy v průběhu historie jsme si vedli dobře, proto bychom je měli znát také z toho důvodu, abychom se z chyb předků dokázali poučit a neopakovali je.
 
J,Š.: Jak vás napadlo přiblížit mládí a život Karla IV. právě formou komiksu? Inspirovalo vás k tomu něco?
M.T.: Co se inspirace týče, jako první se zrodil nápad zpracovat komiksovou formou pověsti města Českých Budějovic ku příležitosti výročí 750 let od jeho založení, které jsme slavili v loňském roce.  Formou brožurky jsme s paní Jinderlovou a ve spolupráci s městem vypustily do světa zatím 3 pověsti. No a letošní rok slavíme sedmisté výročí narození Karla IV., takže jsme se rozhodly zaměřit se právě na Karla a ve formě komiksu, tj. snad ,,stravitelnou cestou" seznámit čtenáře s peripetiemi, které musel Karel během svého dětství a mládí překonat, aby se mohl stát králem a císařem.

J.Š.: Michaelo, děkuji ti za rozhovor a přeji, aby se tato knížka čtenářům líbila.

Obrázky v tomto článku jsou ukázky z připravované knihy (převzaty z webu nakladatelství Kopp). 

Obr. 1Obr. 2Obr. 3Obr. 4