fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
Měsíční plán akcí: duben 2024
2 3 4 5 6 7
8 9 10
pIšQworky jsou za námi, teď je tady Prezentiáda
11 12
Ředitelské volno dne 12. dubna 2024
13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23
The Way We Were
Jak proběhne poslední zvonění 2024
24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Drobečková navigace

Úvod > O škole > Aktuality > Maturitní slohová práce

Maturitní slohová práce



Datum konání:
11.4.2017

Dne 11. dubna jsme psali maturitní slohovou práci z češtiny. Prvních dvacet pět minut jsme si vybírali z deseti zadaných témat. Poté jsme měli 90 minut na samotné vypracování.

První téma neslo název Žena zkoušená osudem a mělo být zpracováno jako charakteristika jedné z uvedených osob. Například Shakespearova Ofélie, Puškinova Taťána nebo Styronova Sophie Zawistowska.

Druhé téma bylo vypravování s prvky scifi na téma Existence lidstva ohrožena! Úkolem bylo napsat vypravování, které se odehrává v budoucnosti a ve kterém se objevují například mimozemšťani nebo jiné bytosti.

Třetí téma, článek s prvky fejetonu, měl název Nudný účetní a jiné stereotypy. Výchozí text byl o úředníkovi, který se podobá například otci Školastykovi z Drdovy pohádky, ale text byl pouze inspirativní, takže jsme mohli pokračovat, jak se komu zachtělo.

Obraz od Josefa Lady, čili čtvrté téma. Zde byl obrázek s ponocným a za úkol bylo vytvořit jeho popis.

Další zajímavé téma bylo Prokrastinace - nová metla lidstva?, za úkol bylo opět napsat článek. Tentokrát do společenského časopisu o tom, jak moc lidé odkládají svojí práci na příště a napříště a napříště…

Referát na téma České národní obrození.  O tom, jak si česká inteligence uvědomila, že je třeba mít národní literaturu a tak podobně.

Úvaha, trochu brutálního rázu byla sedmým tématem. Měla název Zlo s dětskou tváří. Zde jsme se vyjadřovali na téma posunutí hranice odpovědnosti za zločin od patnácti let k pouhým třinácti.

Zadání s číslem osm, bylo znovu vypravování, ale s názvem Nepovedená léčka a vyznívalo spíše cestopisně.

Objevil se také jeden úřední dopis, Návrh na přejmenování náměstí. Zde jsme psali na městský úřad s návrhem na pojmenování náměstí po určité slavné osobě.

Desáté téma, zpráva do regionálního zpravodaje, bylo o zahájení vodácké sezony na řece Jizeře.  K dispozici bylo několik údajů, které jsme měli rozpracovat. 

Slohy už jsou napsány odevzdány. Letos je budou opravovat opět v CERMATU, podobně jako v roce 2012.

Plný text zadání na webu CERMATU.