fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
26 27 28 29 1
Měsíční plán akcí: březen 2024
2 3
4 5 6 7
Co očekávat od olympiády z angličtiny?
8 9 10
11 12 13 14 15
Soutěž Lidice pro 21. století
16 17
18 19 20 21 22
Matematický klokan
23 24
25 26 27 28 29 30 31
Drobečková navigace

Úvod > O škole > Aktuality > Ohlédnutí za dějepisnou olympiádou

Ohlédnutí za dějepisnou olympiádou



Datum konání:
19.5.2017

Pozoruhodných úspěchů nejen v dějepisné olympiádě dosáhla žákyně primy Pavla Molíková. Ve svém příspěvku se vrací k ústřednímu kolu Dějepisné olympiády, které proběhlo v květnu.

Pavla před vídeňským HofburgemÚstřední kolo Dějepisné olympiády

Ve dnech 15. - 19. 5. 2017 jsem se zúčastnila ústředního kola Dějepisné olympiády v Brně. Na toto kolo jsem měla za úkol vytvořit práci o osobnosti z mého kraje, která souvisí s dobou Marie Terezie, což bylo téma celé olympiády.  S pomocí mojí paní učitelky dějepisu Petry Kramperové jsem vytvořila práci o milevském opatu Marianu Hermanovi. S paní učitelkou jsem navštívila milevský klášter, dostala jsem se i do míst, které jsou návštěvníkům jinak nepřístupné.

Po příjezdu do Brna jsme vyrazili na tří hodinovou prohlídku Brna. Viděla jsem mnoho zajímavostí např. Katedrálu svatého Petra a Pavla. Druhý den jsme se přesunuli do Moravské zemské knihovny na první část soutěže tzv. obhajoby. Každý krátce představil svou práci s pomocí prezentace. Porotci práci s obhajobou obodovali a já jsem obsadila s prezentací 4. místo. Poté jsme se podívali do brněnského archivu.

Ve středu jsme v ranních hodinách vyrazili na prohlídku Vídně. Nejprve jsme měli komentovanou prohlídku města z autobusu, poté jsme již chodili pěšky. Viděli jsme Belveder, Hofburg, náměstí Marie Terezie, šli jsme se podívat do kapucínské hrobky, kde jsme obdivovali rakve s náhrobky Marie Terezie a jejích blízkých. Návštěvu Vídně jsme zakončili v Schönbrunnu.

Čtvrtek byl den D. Psal se rozhodující test, který už vyžadoval detailní znalost období Marie Terezie. Po obědě jsme došli na Špilberk, kde jsme si prošli kasematy.  Pátek proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků na Nové radnici města Brna. Pak jsem se již plná nových zkušeností vrátila domů a od dějepisu si tak trochu odpočinula.

O krajském kole soutěže jsme psali 20. 3. 2017.