fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
25 26
Corny 2017
27 28 29 30
Blíží se konec termínu pro registraci do Logické olympiády
1
Měsíční plán akcí: říjen 2017
2
Vektor 4
3 4 5 6 7 8
Přihlášky do Logické olympiády uzavřeny
9 10 11
Přírodovědný klokan 2017
Ohlédnutí za Přírodovědným klokanem
12
Upozornění na dočasnou nefunkčnost informačního systému školy
13 14 15
Orientační maturitní kalendář JARO 2018
Určení maturitních předmětů profilové části MZ
16
Mléko do škol: informace o nejbližších závozech
17 18
Prezentace SŠ v Táboře
19
Fond Sidus: Změn sebe - změníš svět
20
Code Week s "bobrem"
21 22
23 24
Gazdina roba
25
pIšQworky 2017
Exkurze zaměřená na separaci a recyklaci odpadů
26 27 28 29
30 31 1
Měsíční plán akcí: listopad 2017
2 3
Výsledky Logické olympiády 2017
4 5
Drobečková navigace

Úvod > O škole > Aktuality > Karel IV. - Cesta na císařský trůn

Karel IV. - Cesta na císařský trůn



Titulní list

Naše učitelka českého jazyka a literatury i dějepisu Mgr. Michaela Trnková vydává ve spolupráci s výtvarnicí paní Hanou Jinderlovou velmi zajímavou publikaci Karel IV. - Cesta na císařský trůn, ve které netradiční formou komiksu přibližuje čtenářům mládí tohoto významného panovníka.

Nakladatelství Kopp, které tento komiks připravilo k tisku, na svém webu uvádí (cituji):

Vážení a milí čtenáři, do konce března 2016 pro vás vydáme unikátní komiks, jehož záměrem je pomoci žákům, studentům i dospělákům proniknout „stravitelným“ způsobem do tajů české historie. Podniknete v něm dobrodružnou výpravu za odhalením zajímavých epizod z dětství a mládí českého krále a římského císaře Karla IV. (1316–1378). Během ní zjistíte, co si musel ještě jako malý Vašík vytrpět, jaké problémy řešil v teenagerovském věku a že byl pěkné kvítko, neboť si během dohledu nad svěřeným územím v Itálii stíhal užívat všech rozkoší života. Společně s mladým Karlem budete řešit i manželské peripetie jeho bratra Jana Jindřicha a spory s otcem. Podstoupíte také cestu plnou intrik, na jejímž konci si Karel posadí na hlavu korunu krále Svaté říše římské. Pak už jen postačí přežít krvavou bitvu u Kresčaku, aby k té římské připojil i korunu českou. Takže vzhůru do 1. poloviny 14. století za naším Otcem vlasti.


Autor: Hana Jinderlová, Michaela Trnková
Vydání: 1.
Počet stran: 64
Formát: A4
Vazba: brožovaná

ISBN: 978-80-7232-479-8


Knihu v ceně 199 Kč si můžete objednat v internetovém obchodě na adrese www.kopp.cz.


Abych vám, čtenářům našeho webu, trochu přiblížil okolnosti vzniku této pozoruhodné publikace, obrátil jsem na svoji kolegyni Mgr. Michaelu Trnkovou, autorku textové části, s následujícím "minirozhovorem":

J.Š.: Michaelo, co tě přivedlo k zájmu o dějiny?
M.T.: Zájem o historii se ve mě probudil již na základní škole. Podrobnosti si bohužel nepamatuji, přece jen už to nějaký ten pátek je :-). Vím však, že k tomu velmi přispěla moje učitelka dějepisu paní magistra Bronislava Šafránková, která uměla o dějinách velmi poutavě vyprávět. Vždycky jsem si myslela, že každý by se měl o dějiny zajímat, protože jsme lidé a jsou to naše dějiny a měli bychom vědět, jakým způsobem jsme se dopracovali až do současnosti. A hlavně, ne vždy v průběhu historie jsme si vedli dobře, proto bychom je měli znát také z toho důvodu, abychom se z chyb předků dokázali poučit a neopakovali je.
 
J,Š.: Jak vás napadlo přiblížit mládí a život Karla IV. právě formou komiksu? Inspirovalo vás k tomu něco?
M.T.: Co se inspirace týče, jako první se zrodil nápad zpracovat komiksovou formou pověsti města Českých Budějovic ku příležitosti výročí 750 let od jeho založení, které jsme slavili v loňském roce.  Formou brožurky jsme s paní Jinderlovou a ve spolupráci s městem vypustily do světa zatím 3 pověsti. No a letošní rok slavíme sedmisté výročí narození Karla IV., takže jsme se rozhodly zaměřit se právě na Karla a ve formě komiksu, tj. snad ,,stravitelnou cestou" seznámit čtenáře s peripetiemi, které musel Karel během svého dětství a mládí překonat, aby se mohl stát králem a císařem.

J.Š.: Michaelo, děkuji ti za rozhovor a přeji, aby se tato knížka čtenářům líbila.

Obrázky v tomto článku jsou ukázky z připravované knihy (převzaty z webu nakladatelství Kopp). 

Obr. 1Obr. 2Obr. 3Obr. 4