fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
26 27 28 29 1
Měsíční plán akcí: březen 2024
2 3
4 5 6 7
Co očekávat od olympiády z angličtiny?
8 9 10
11 12 13 14 15
Soutěž Lidice pro 21. století
16 17
18 19 20 21 22
Matematický klokan
23 24
25 26 27 28 29 30 31
Drobečková navigace

Úvod > O škole > Aktuality > 45. Celostátní přehlídka dětských recitátorů

45. Celostátní přehlídka dětských recitátorů



Datum konání:
3.3.2016

Naši reciátořiNaši žáci Kateřina Škochová a Jan Hátle (oba sekunda) se zúčastní ve čtvrtek 3. března 2016 oblastní přehlídky dětských recitátorů ve 4. kategorii určené žákům 8. a 9. tříd i odpovídajících ročníků víceletých gymnázií.

Pořadatel o této soutěží na svých stránkách uvádí:

artama_logo.pngCelostátní přehlídka dětských recitátorů je přehlídka a dílna nejzajímavějších a nejinspirativnějších vystoupení dětských sólových recitátorů z celé ČR. Recitátoři jsou vybíráni z krajských postupových přehlídek, jimž předcházejí oblastní (okresní), popř. obvodní a školní kola.
Přehlídka má přímou vazbu na výuku českého jazyka a literatury na základních školách a víceletých gymnáziích. Prostřednictvím tvořivé práce na interpretaci básní či prózy a přípravy veřejného vystoupení rozvíjí v dětech schopnost hlubšího porozumění textu a vyspělého ovládání mateřského jazyka, přispívá ke kultivaci mluveného slova a rozvoji mluvních a komunikačních dovedností. Zároveň děti motivuje k aktivnímu poznávání české i světové literatury a získávání vztahu k ní.
Učitelům nabízí přehlídka možnost pracovního setkávání, vzájemné inspirace a dalšího vzdělávání v oboru.
Všechna kola přehlídky by měla probíhat v atmosféře přátelského pracovního setkání a podle možností mohou být doplněna podnětným programem pro účastníky (hlasové rozcvičky, dílny, diskuse, hry apod.) a vzdělávacími akcemi pro dospělé účastníky. Pořadatel přehlídky by měl vytvořit pro vystoupení recitátorů co nejpříznivější podmínky, tedy i potlačit nezdravou soutěžní atmosféru a rivalitu mezi recitátory.

Soutěž z pohledu našich účastníků:

Po týdnech trénování jsme ve čtvrtek 3.3. konečně vyrazili na recitační soutěž do Písku. Po našem příjezdu jsme se vydali do Domu dětí a mládeže, kde se soutěž konala. I přes nevlídné pohledy přísných porotců jsme zvládli odrecitovat naše pečlivě připravené básně. Následně jsme čekali na verdikt poroty, která si celou dobu zachovávala naprosto kamenný výraz. Když konečně přišla porota i s výsledky, v sále nastalo hrobové ticho, protože každý chtěl slyšet co nám sdělí. Bohužel jsme domů jeli bez výhry, ale i tak to byla zkušenost na kterou budeme ještě dlouho vzpomínat.

Na závěr chceme poděkovat paní učitelce Trnkové, že se nezalekla tohoto nelehkého úkolu a připravila nás na tuto soutěž.

Kateřina Škochová a Jan Hátle