fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
26 27 28 29 1
Měsíční plán akcí: březen 2024
2 3
4 5 6 7
Co očekávat od olympiády z angličtiny?
8 9 10
11 12 13 14 15
Soutěž Lidice pro 21. století
16 17
18 19 20 21 22
Matematický klokan
23 24
25 26 27 28 29 30 31
Drobečková navigace

Úvod > O škole > Aktuality > Celostátní kolo soutěže SAPERE – vědět, jak žít

Celostátní kolo soutěže SAPERE – vědět, jak žít



Datum konání:
27.4.2016

Výsledková listinaVe středu 27. dubna 2016 se v Praze uskutečnilo celostátní finále soutěže SAPERE – vědět, jak žít, jejíž 6. ročník vyhlásilo pro žáky základních a středních škol MŠMT ČR v kategorii A a zařadilo ji do programu EXCELENCE. Organizátorem byla tradičně FINANČNÍ GRAMOTNOST, z.ú. V postupových kolech soutěžilo během školního roku 2015/2016 celkem 28 318 žáků a studentů z 314 škol. Nad finálovými koly soutěže převzal záštitu Svatopluk Němeček, ministr zdravotnictví ČR, Jaroslav Fidrmuc, náměstek MŠMT ČR, 7 krajských hejtmanů a Petr Dolínek, první náměstek primátorky Hlavního města Prahy.

Jihočeský krajJeště než došlo k samotné soutěži, byli všichni účastníci a hosté obeznámeni pravidly a průběhem soutěže. Byla nám představena porota a soutěž mohla začít. Každé kategorie se zúčastnilo až 14 škol z toho vždy 4 týmy postoupily do finále, kde bojovaly o první místo a titul mistrů republiky v soutěži SAPERE – vědět, jak žít. Testové otázky se týkaly různých okruhů (např. zdravá výživa, prevence nemocí atd.), součástí byla také praktická část, kde museli soutěžící zapojit své smysly (čich, zrak) k rozpoznání bylin. Důležitým faktorem určujícím pořadí soutěže byly nejenom správné odpovědi, ale i rychlost zodpovězení otázky.

Soutěž byla zahájena okolo půl desáté, a to nejmladší kategorií, žáky prvního stupně ZŠ. Nejlépe se umístilo družstvo ZŠ Kraslice, reprezentující Karlovarský kraj. Překvapili nás vědomosti nejmladších účastníků a jejich připravenost.

Následovala druhá kategorie (druhý stupeň ZŠ). Tuto kategorii ovládlo družstvo z Církevní ZŠ ve Veselí nad Moravou, reprezentující Jihomoravský kraj.

Před soubojem družstev třetí kategorie nám byla představena nadační organizace Hugo na cestách, která umožňuje dlouhodobě nemocným dětem i dospělým cestovat. Maskotem této nadace je plyšový medvěd Hugo, který zasedl i v porotě.

V třetí kategorii byli i zástupci z našeho milevského gymnázia (Marek Hadrbolec a Veronika Kolářová z oktávy a Michaela Koudelková z 3. A). Bohužel se neprobojovali do finálového kola, avšak chybně odpověděli pouze jednou. Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Už jenom postup do celostátního kola je pro nás velkým úspěchem i bohatou zkušeností. V této kategorii zvítězila SZŠ a VŠO zdravotní z Havlíčkova Brodu, reprezentující Kraj Vysočina.Naše družstvo

EmauzyCeny pro vítěze finálových kol věnovala kromě nadnárodní společnosti Unilever ČR také ryze česká společnost Botanicus, která je známá u nás i v dalších čtrnácti zemích světa nejen výrobky přírodní kosmetiky a potravinami vlastních zahrad a sadů, ale i rozvojem ekologického zemědělství nebo center s řemeslnou výrobou.

Soutěž proběhla v prostorách historického areálu benediktinského opatství EMAUZY v Praze. Ve volném čase jsme měli možnost prohlédnout si krásné zahrady a budovu opatství.