fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
26 27 28 29 1
Měsíční plán akcí: březen 2024
2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
Soutěž Lidice pro 21. století
16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Drobečková navigace

Úvod > O škole > Aktuality > Maturitní slohová práce

Maturitní slohová práce



Datum konání:
11.4.2017

Dne 11. dubna jsme psali maturitní slohovou práci z češtiny. Prvních dvacet pět minut jsme si vybírali z deseti zadaných témat. Poté jsme měli 90 minut na samotné vypracování.

První téma neslo název Žena zkoušená osudem a mělo být zpracováno jako charakteristika jedné z uvedených osob. Například Shakespearova Ofélie, Puškinova Taťána nebo Styronova Sophie Zawistowska.

Druhé téma bylo vypravování s prvky scifi na téma Existence lidstva ohrožena! Úkolem bylo napsat vypravování, které se odehrává v budoucnosti a ve kterém se objevují například mimozemšťani nebo jiné bytosti.

Třetí téma, článek s prvky fejetonu, měl název Nudný účetní a jiné stereotypy. Výchozí text byl o úředníkovi, který se podobá například otci Školastykovi z Drdovy pohádky, ale text byl pouze inspirativní, takže jsme mohli pokračovat, jak se komu zachtělo.

Obraz od Josefa Lady, čili čtvrté téma. Zde byl obrázek s ponocným a za úkol bylo vytvořit jeho popis.

Další zajímavé téma bylo Prokrastinace - nová metla lidstva?, za úkol bylo opět napsat článek. Tentokrát do společenského časopisu o tom, jak moc lidé odkládají svojí práci na příště a napříště a napříště…

Referát na téma České národní obrození.  O tom, jak si česká inteligence uvědomila, že je třeba mít národní literaturu a tak podobně.

Úvaha, trochu brutálního rázu byla sedmým tématem. Měla název Zlo s dětskou tváří. Zde jsme se vyjadřovali na téma posunutí hranice odpovědnosti za zločin od patnácti let k pouhým třinácti.

Zadání s číslem osm, bylo znovu vypravování, ale s názvem Nepovedená léčka a vyznívalo spíše cestopisně.

Objevil se také jeden úřední dopis, Návrh na přejmenování náměstí. Zde jsme psali na městský úřad s návrhem na pojmenování náměstí po určité slavné osobě.

Desáté téma, zpráva do regionálního zpravodaje, bylo o zahájení vodácké sezony na řece Jizeře.  K dispozici bylo několik údajů, které jsme měli rozpracovat. 

Slohy už jsou napsány odevzdány. Letos je budou opravovat opět v CERMATU, podobně jako v roce 2012.

Plný text zadání na webu CERMATU.